2013. április 3., szerda

Sodoma 2.1

Megintcsak nem értek hozzá, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a Sodoma-Gomora történet valahogy nem áll össze. Mintha több különböző történet elemei lennének valahogy összedolgozva - teszem hozzá, elég szerencsétlenül. Az utódot bejelentő angyal-titkosügynökök hirtelen új megbízatást kapnak a bleutooth-headsetjükre és csak úgy mellékesen Ábrahám is velük megy egy darabon. Aztán a hirtelen vita Istennel, ami meglehetősen furcsán zárul le, mintha Istennek jobb dolga is lenne, de ezt azért nincs kedve Ábrahám orrára kötni. Aztán jön az egész krimi Sodomában, amiben minden megvan egy jó kis 16+ akciófilmhez. Végül Lót megpattan, de az sem sikersztori, mert bár Lót sem egy mintapolgár, de a felesége még annyira sem és pikk-pakk alulról szagolja az ibolyát, már ha az kinő egy sótömbön. És persze mindezen hercehurca után Sodomának és Gomorának kampó, a benne élő bűnös banda meg csak pillog mielőtt szénné ég, hiszen minden figyelmeztetés nélkül a fejük felett dőlt el a sorsuk.

Nyilván a zsidó tanítók is látták, hogy a történet alatt inog a léc, nem véletlen, hogy már ők megírták a Sodoma 2.0-át, a javított verzíót, csak ez alkalommal tökéletes és szellemes történettel, és bizony Jónás kalandja Ninivével teológiailag, na meg pszichológiailag is nagyon helyén van. (És Babits Jónás könyve is zseniális, bár az talán inkább még v1.1)

Mi persze ismerjük a Sodoma 2.1-et, a történet keresztény - sőt lutheri (lehetetlen önmagunktól megigazulnunk) - változatát: Eszerint Isten ráér még tovább alkudozni Ábrahámmal, lemennek öt, majd három, majd két igaz emberig, Végül Isten azt is megígéri, hogy ha csak egy igazat talál, akkor is kegyelmet kap mindenki. Ezután Isten arra is ráér, hogy maga nézzen szét Sodomában, benéz a lakásokba, a hivatalokba, a kocsmákba és a sikátorokba, a templokba és a bevásárló központokba, de végül nem talál egy árva igazat sem. Ezért - ha már úgyis itt van - Isten maga ottmarad Sodomában, megszületik ácsgyerekként, tanít és szeret, és annak ellenére hogy végül gyűlöletből meglincselik, miatta mégis lehetőséget kap Sodoma a megigazulásra. Újra és újra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése